Kızıldeniz, Afrika ile Asya (Arap Yarımadası) arasında yer alan, Hint Okyanusu'na bağlı bir denizdir. Kızıldeniz adı, Yunanca Ερυθρά Θάλασσα ("Erythra thalassa") ve Latince "Mare Rubrum" un çevirisinden almıştır. Kızıldeniz, yerel halk tarafından şap denilen mercan kayalıklarından dolayı "Şap Denizi" olarak da bilinmektedir. Uzunluğu yaklaşık 2000 km olup, bazı kaynaklarda 1900 km ya da 2350 km diye geçmektedir. Kuzeyde Mısır'daki Süveyş Kanalı ile doğal olmayan yoldan Akdeniz'e bağlanmıştır; güneyde ise Arap Yarımadası ucunda Babü'l Mendep (Bab el Mendeb) boğazı ile Hint Okyanusu'na bağlanır. Kızıldeniz kuzeyde Sina Yarımadası ile ikiye ayrılır; kuzeydoğuya doğru Akabe Körfezi, kuzeybatıda ise Süveyş Körfezi vardır.
Bir görüşe göre, Kızıldeniz'in adının, mevsimlik olarak çoğalma patlaması yaşayan Trichodesmium erythraeum adlı alg türlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Ayrıca çevresindeki kıyılarda yer alan mineral bakımından zengin kızıl renkli dağlardan doğmuş olabileceği tahmin edilmektedir. Denizaltı yaşamına ve üremeye elverişli sıcaklıkta olduğundan çok sayıda deniz canlısı barındırmaktadır. Bunun sebebi ise zemindeki büyük sırtta oluşan yarık bölümün yeraltından gelen magma ile dolmasıdır. Bu lavlar çok fazla 1. üretici konumunda bulunan bitkisel planktonlar için besin kaynağı oluşturmaktadır. Tuzluluk oranı ‰ (binde) 44 ile oldukça yüksektir.
Turistlerin dalış yaparken, kumsalda gezerken balıklara, deniz canlılarına ve bitkilere dokunması sorun teşkil edebilir. Doğal yapı kimi zaman insan sağlığı için zararlı kimyasallar barındırabilir. Aynı zamanda doğal yapılara dokunmak, zarar vermek yerel güvenlik birimlerinin de yasal yaptırımlar uygulamasına yol açabilir. Bu kurallar bireysel olarak yapılan seyahatlerde önem taşır.
Sharm El Sheikh tatil sezonu yıl boyunca hiç bitmeden devam eder. Sıcaklıkları her mevsimde turistik faaliyetler için uygun olan bu şehirde kış aylarında ortalama sıcaklık 18-20 derecedir. Yaz aylarında ise ortalama sıcaklık 30 dereceye kadar çıkar.
Umumi pasaport sahibi olan Türk vatandaşları Sharm El Sheikh seyahati için vize almak zorundadır. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport sahibi olan Türk vatandaşları ise Sharm El Sheikh seyahati için vize almak zorunda değildir.
Birçok açıdan eşsiz bir zenginliğe sahip olan Sharm El Sheikh mutfağı ve yöresel tabaklarıyla da öne çıkar. Birden fazla kültürün, etnik kökenin kesişim noktası olan Sharm El Sheikh şehrinde mutfak büyük oranda baharatlı ve ağır yiyeceklerden oluşur. Zamanında Avrupa için en önemli baharat yollarından birine sahip olan Sharm El Sheikh şehrinde kahvaltılarda bile baharatlı tabaklar tüketilir.